Táto stránka využíva súbory cookies za účelom skvalitňovania služieb zákazníkom. 

Prehliadaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich užívaním v súlade s Pravidlami.

OK

Ako obliecť bábätko v lete tak, aby sa neprehrialo

Ako obliecť bábätko v lete tak, aby sa neprehrialo

Leto. Teplo. Slnko. Prázdniny. Dovolenky. Kto by ho nemal rád. No horúce letné dni, keď ortuť teplomera presahuje 30 stupňov, vedia dať zabrať nám dospelým, nie to ešte našim malým pokladom. Viete, ako sa v lete starať o bábätko tak, aby ste ho spoločne prežili bez problémov a naplno si ho užili ?

V teplom letnom počasí môžete upustiť od všeobecne zaužívanej zásady - bábätko by malo mať vždy o jednu vrstvu oblečenia viac, ako máte vy. V horúce letné dni, kedy teplota stúpa vysoko nad 30 stupňov postačí aj bábätku len jedna tenká vrstva oblečenia. Pokojne zabudnite na poriadne babušenie, a to aj v prípade, pokiaľ sa vám zdá, že bábätko ma studené ručičky alebo nožičky. Vôbec sa tohto nemusíte ľakať, pretože to nemusí hneď znamenať, že je bábätku zima.

Ako zistím, že je bábätku teplo/zima

Malé bábätko ešte nemá poriadne vyvinutú termoreguláciu, a preto aj v prípade, že mu je teplo, môžu byť jeho končatiny studené. To, či je bábätku teplo alebo zima, nezistíte podľa jeho končatín, ale podľa toho, že mu strčíte ruku za krk.

Pokiaľ je toto miesto teplé, znamená to, že je bábätku akurát. Ak je však mokré, bábätko je spotené a mali by ste ho obliecť menej. Naopak, ak je toto miesto chladné, bábätku je zima a mali by sme mu pridať jednu vrstvu oblečenia.

Ideálne oblečenie pre bábätko v horúcom lete

Ako pri väčšine detského oblečenia, pri tom letnom ešte viac platí, že najideálnejším materiálom je bavlna. Oblečenie z bavlny je vzdušné a savé, vďaka čomu sa pot môže ľahko odparovať. Snažte sa vyvarovať používaniu oblečenia zo syntetických materiálov. Takéto oblečenie omnoho viac podporuje výskyt potničiek.

Novorodenec

Aj ak máte doma novorodenca,v tých najväčších horúčavách obmedzte používanie perinky na minimum. Bábätko radšej aj dojčite len v oblečení. V opačnom prípade by ľahko mohlo dôjsť k jeho prehriatiu. Tieto najmenšie, najcitlivejšie bábätká (do 3 mesiacov) budú počas horúčav najviac spokojné v tenkom bavlnenom body s dlhým rukávom alebo v bavlnenej košieľke s dlhým rukávomľahkých nohaviciach s voľnejšou gumičkou v páse. Ak nie je priveľmi horúco oblečte im aj tenké bavlnené ponožky.

Dojča, batoľa

Bábätká obliekajte nielen podľa teploty, ale aj podľa toho, či sa chystáte na prechádzku v kočiari, nosiči, na rukách a podobne. Ako pri novorodencoch, aj pri starších bábätkách, je ideálnym materiálom oblečenia pre ich citlivú pokožku bavlna. V horúčavách budú vhodnou voľbou body bez ručičiek a nožičiek, ľahké nohavice, šatočky, klobúčik.

Keď sa chystáte s bábätkom von, myslite aj na farbu oblečenia. Tmavé oblečenie priťahuje slnko omnoho viac, ako to svetlé. V tých najväčších horúčavách nemusíte bábätku v kočíku obliekať teplú čiapku.  Na ochranu hlávky použite tenké vzdušné čiapky prípadne šatky. Kočík pri prechádzke nezakrývate. Namiesto strechy použite slnečník a zabudnite taktiež aj na zakrývanie plienkou, bábätko by sa mohlo prehriať.

Na prechádzku si so sebou zoberte aj povinnú výbavu zahŕňajúcu ďalšie vrstvy oblečenia, ktoré môžete použiť, ak sa vonku ochladí a bábätku bude zima.