Táto stránka využíva súbory cookies za účelom skvalitňovania služieb zákazníkom. 

Prehliadaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich užívaním v súlade s Pravidlami.

OK

Ako cestuje zaneprázdnená mama? 1.časť - Trenčiansky hrad

Ako cestuje zaneprázdnená mama? 1.časť - Trenčiansky hrad

K letu a prázdninám nepochybne patria výlety.

V našom letnom cykle zaneprázdnená mama na cestách predstavíme výlety po Slovensku, ktoré sme absolvovali s deťmi.

Ako prvý sme navštívili Trenčiansky hrad.

Miesto, ktoré nás nahováralo na návštevu už dlhšie.

Zaparkovali sme na parkovisku, takmer pod hradom.

Cez malé námestie okolo kostola sme asi za 15 minút pozvoľnej chôdze prešli k pokladni hradu. Slniečko bolo ukryté za mrakmi, čo nám vyhovovalo, nakoľko nám nebolo cestou na hrad horúco.

Už z diaľky sme videli rad ľudí čakajúcich na vstupenky. Pridali sme sa na koniec radu.

Deti čakajúce na nevšednú prechádzku nedočkavo podupkávali nohami a štebotali ako vtáčatá. Po niekoľkých minútach v zdĺhavom rade sme si všimli, na opačnej strane, ďalšiu otvorenú pokladňu, kde nebolo ani nohy :)

S naším netrpezlivým 5 ročným pokladom sme ocenili možnosť, vybrať si okruh prehliadky bez sprievodcu (okruh A). K vstupenkám sme dostali brožúrku o hrade, zvolili sme pokojné tempo a pomaly kráčali v ústrety hradnému dobrodružstvu.

Už z Dolného nádvoria sme mali prekrásny výhľad na Trenčín.

Ako prvé hradné zákutie sme s našimi dvoma zvedavcami navštívili Hladomorňu, kde sme mohli vidieť rôzne stredoveké mučiace nástroje. Na pohľad pôsobili mučidlá pre deti menej strašidelne ako samotný názov Hladomorňa...

Ďalším naším cieľom bola Matúšova veža. Pred výstupom na vežu sme museli zachrániť šiltovku, ktorú nám takmer odvial nezbedný vetrík preháňajúci sa po hradbách... Na hradnú vežu vedú miestami strmé a úzke schody. Veža nás odmenila unikátnym výhľadom na Trenčín a jeho okolie.

Najväčšie prekvapenie pre deti nás čakalo v Kasárni. Na prízemí a prvom poschodí je archeologická a historická expozícia, ktoré zaujali najmä našu 10 ročnú slečnu.

Zato na najvyššom poschodí od údivu híkal náš najmenší poklad. Je tam totiž až do konca prázdnin umiestnená putovná výstava lega s množstvom všakovakých domov, hradov, sôch, vlakov a iných vecičiek postavených z malých legových kociek. 

Ako poslednú sme poobzerali legendami opradenú Studňu lásky.

Na pamiatku sme si zakúpili suvenír, rozlúčili sa a cupitali na zmrzlinový pohár, ktorý nás čakal v cukrárni na námestí.

Výlet sme absolvovali pohodlne, aj vďaka tomu, že sme si mohli zvoliť, v akom poradí navštívime jednotlivé časti hradu a neboli sme limitovaní organizovanou skupinou.

Cestou na hrad, aj z hradu sme stretávali i menšie deti v kočíkoch, ktorých rodičia si pochvaľovali dobrú „zjazdnosť“ s dieťatkom v kočiari. Neviem, či by mi moja kondička dovolila vystúpiť s bábätkom na rukách (alebo v šatke) na Matúšovu vežu, no určite sa nájdu aj rodičia, ktorí to zdarne absolvovali :)

Na Trenčiansky hrad sa plánujeme vrátiť, keď deti troška podrastú a budeme môcť navštíviť aj zákutia, ktoré neboli v nami zvolenom okruhu zahrnuté.

Užitočné informácie, nielen o cene vstupného nájdete na oficiálnej stránke: http://www.muzeumtn.sk/trenciansky-hrad.html?page_id=297

Dovidenia Trenčín

                                                                                                                       zaneprázdnená mama s rodinou

Titulná foto: https://pixabay.com